MAGYAR KULTÚRA NAPJA – 2017

Magyar Kultúra Napja puskásos módra

Január 20-án szerveztük meg immár hagyományos gálaműsorunkat a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Igazi gálaműsor volt a 2 és fél órás program, melyben diákok, tanárok együtt vettek részt.

Az iskola ebédlőjében mintegy 210 diákkal énekeltük el a Himnuszt, emlékezve a Himnusz születésnapjára. Ezt követően a magyar nemzet imádságának, a Himnusznak keletkezéséről, megzenésítéséről szóltak a prózai és verses szövegek, majd a magyar kultúra és legfőbb letéteményese, a magyar nyelv szépségeit, értékőrző erejét hangsúlyozták a szereplő diákok.

Közös versmondás következett: rendhagyó módon csatlakoztunk az évek óta megrendezésre kerülő országos közös versmondáshoz ( Szaval a Nemzet ): az ünneplő közösséggel Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét mondtuk el. A diákok kivetítők követhették a vers szövegét, különböző színekkel és sortávolságokkal jelölve az összetartozó szövegrészeket, szüneteket. Megható volt ennyi diáktól egyszerre hallani a hazához tartozás gondolatait.

A műsor további részében tanárok, diákok mondtak verseket, melyek a hazáról, magyar nyelvről szóltak. Zenei betétekkel színesítettük a műsort, népdalok hangzottak el, gitárszólókat hallhattunk. Néptánc is bekerült a műsorba, két tanulónk is tagja lakóhelyén a néptánccsoportnak, táncos párjukkal mutattak be tyukodi, illetve szilágysági táncokat.

Nem maradhatott ki a műsorból a színjátszás sem: diákok mutattak be vidám kabaréjelenetet, majd a tanárok léptek színre. Vidám vásári komédiát hoztak a közönségnek, játékukkal önfeledt kacagást okozva.

A műsort az iskola aktív és nyugdíjas tanáraiból álló zenekar zárta, megszokott színvonalas zenéjükkel.

A nap programja és fogadtatása idén is azt bizonyította, hogy szükség van olyan alkalmakra, ahol a diákok saját társaik, tanáraik előadását láthatják, többféle műfajjal találkozva. A programban ünnepélyes hangulat ugyanúgy jelen volt,. mint a vidámság, ugyanolyan színes volt, mint magyar kultúránk.