Puskásos siker: A Hadtudomány ifjú tudósa pályázaton

A Magyar Hadtudományi Társaság áprilisi határidővel pályázatot hirdetett 11-12. osztályos középiskolai diákok számára azzal a céllal, hogy a honvédelmet és a hadtudományt népszerűsítse.

A kiírásban szereplő témakörök egyike volt A történelmi hagyományok szerepe és fontossága a 21. században. Iskolánk három tanulója a 11 Ag/Av osztályból készített pályamunkákat.

Agg Ákos: Kutatni és őrizni címmel saját cserkész tapasztalatait osztotta meg és kapcsolta össze az ostffyasszonyfai hadifogolytábor történetével, Csordás Barnabás "Hej! ha én is köztetek mehetnék, Szép magyar vitézek, aranyos leventék!" címmel a helyi Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület tagjaival vette fel a kapcsolatot, hogy egy élő hagyományőrzésről beszámoljon.

Nagy Gábor pedig "Én is jártam Isonzónál" című tanulmányában Benkő Sándor újságíró olaszországi és szlovéniai útjairól készített fotókon keresztül értelmezte és újragondolta, hogy mit jelent számunkra a katonai hagyományok tovább élése és ápolása.

A pályázat értékelésére és a díjak átadására Budapesten, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus dísztermében került sor ünnepélyes keretek között, egyben minden résztvevő meghívást kapott a Czetz János emlékkonferenciára is.

A díjazottak között volt a 11 Av tanulója is, Nagy Gábor is, aki Külön díjat vehetett át. A másik két pályázó pedig értékes könyv és térkép jutalomban részesült. A konferencia és a díj átadó során alkalom nyílt arra is, hogy a diákok továbbbővítsék történelmi ismereteiket és újabb ösztönzést kapjanak a pályázati munkához. A díj átadóra a tanulókat elkísérte felkészítő tanáruk: Bodó Judit és az intézménnyel jó kapcsolatokat ápoló Fonyódi László ny.főtörzszászlós, a helyi Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke is.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem cikke itt olvasható.