SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203062/012 | 9700 Szombathely, Petőfi Sándor utca. 1.

Intézmény logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Hírek

2020. júl. 8.


admin

    Technikum 2021/2022

    VÁLASZTHATÓ KÉPZÉSEK ÉS SZAKMAIRÁNYOK 5 ÉVES TECHNIKUMI KÉPZÉSBEN

    Technikum 2021/2022

    A Technikum választás újdonsága, előnyei:

    • Először ágazatot választasz, amivel 2 évig ismerkedsz.
    • 10. évfolyam után történik a szakmaválasztás.
    • A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit:
    • Matematikából, magyarból, történelemből, valamint egy idegen nyelvből ugyanaz a tananyagtartalom, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás, előrehozott érettségi lehetőséggel.
    • A nyelvvizsga megszerzésére van mód – hasonlóan a gimnáziumhoz-, de itt egy nyelvet kell kötelezően tanulni. Az iskolák egyedi ajánlatában lehet több nyelvtanulási lehetőség is.
    • Nem kell ötödik érettségi tantárgyat választani, mivel a szakmai vizsga lesz az ötödik érettségi tantárgy. A technikusi vizsga emelt szintű érettségi tantárgynak számít
    • Az 5. év elvégzése után egyszerre kapsz érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet.
    • Úgy lehetsz középiskolás, hogy kapsz ösztöndíjat, duális képzés esetén pedig munkaszerződést ajánl a vállalat, vagyis jövedelmed lesz.

     

    19. Specializált gép- és járműgyártás ágazat

    A technikai és technológiai fejlődés következtében egyre nagyobb számban van szükség jól képzett műszaki szakemberekre. A fejlődés mellett a különféle szakterületek specializálódása és új szakterületek kialakulása is megfigyelhető. A szakmaterületet jellemzi a magas szintű automatizáltság, az itt végzett fiatalok megalapozott tudással rendelkeznek az Ipar 4.0 gyártási rendszereihez. A műszaki területen érintett szakmaterületek esetén közös műszaki alapozás került meghatározásra, ez átjárhatóságot biztosít a különböző szakmaterületek között.

    A közös műszaki alapozás során a tanulók azokat az ismereteket sajátíthatják el, amelyek valamennyi műszaki szakmában azonosak. Az alapozás végén a tanulónak lehetősége nyílik a különböző szakirányok közötti választásra.

    Az ágazat szakmái jó választás mindazoknak, akik érdeklődnek a gépjárművek iránt, szeretik a gépeket szerelni, javítani, működésüket megismerni, megérteni. Olyan szakmára vágynak, amellyel kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, jó perspektívát és változatos feladatokat kínál. Remek választás azok számára is, akik nyitottak szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására.

    Mechatronikai technikus - 1211

    Specializált gép- és járműgyártás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

    Magas automatizáltságú termelő berendezés, berendezéscsoport hibameghatározását végzi, a hidraulikus, pneumatikus, IT, vezérlés, villamos rendszerekben hibajavítást végez, alkatrészeket gyárt.

    KOMPETENCIAELVÁRÁS

    Műszaki érzék, gyors, felelősségteljes döntéshozatal, rendszerszemlélet, csapatmunka, felelősségtudat.

    A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

    • gépészeti rendszereket szerel össze és szét;
    • a termelő berendezések karbantartása során alkatrészeket forgácsol, kézi és kisgépi megmunkálással le is tud gyártani;
    • finommechanikai gépbeállításokat, pozícionálásokat, kalibrálásokat végez;
    • alkatrészeket gyárt, és végellenőrzést végez;
    • a kopó alkatrészek felújítását elvégzi, dokumentálja;
    • a berendezések elektromos és gépészeti részeit összeköti és összeépíti;
    • a szakterületén ismeri a berendezések szoftvereit;
    • vezérléseket készít, javít, üzembe helyez, karbantart;
    • mechatronikai rendszerek felépítésében közreműködik, beavatkozókat és érzékelőket szerel;
    • méréseket, ellenőrzéseket végez, műszeres hibameghatározást és hibajavítást végez, munkájához digitális eszközöket használ;   a technológiai folyamatok ismeretével robotcellákat felügyel, üzemeltet, a hibákat elhárítja.

    Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a gépeket szerelni, javítani, működésüket megismerni, megérteni, hibáikat kiküszöbölni.

     

    4. Elektronika és elektrotechnika ágazat

    A technikai és technológiai fejlődés következtében egyre nagyobb számban van szükség jól képzett műszaki szakemberekre. A fejlődés mellett a különféle szakterületek specializálódása és új szakterületek kialakulása is megfigyelhető.

    A műszaki területen az érintett szakmaterületek esetén közös műszaki alapozás került meghatározásra, amelynek során a tanulók azokat az ismereteket sajátíthatják el, amelyek valamennyi műszaki szakmában azonosak. Az alapozó szakasz végén lehetőség nyílik a különböző szakirányok közötti választásra, ezzel biztosítva átjárhatóságot az egyes szakmaterületek között.

    A gyakorlatorientált képzést elvégző fiatalok — szakképzettségtől függően – alkalmassá válnak vezérlési és szabályozási, valamint elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos feladatok ellátására, üzemeltetési és karbantartási feladatok elvégzésére. Olyan átfogó műszaki ismereteket szerezhetnek, amelyek alkalmassá teszik őket az Ipar 4.0 vállalati környezetben történő munkavégzésre.

    Az ágazat szakmái jó választást biztosítanak mindazoknak, akik érdeklődnek az elektronika és az elektrotechnika iránt, és olyan szakmára vágynak, amely kimagasló technológiai környezetben ígéretes karrierutakat kínál, valamint nyitottak felsőfokú tanulmányok folytatására is.

    Elektronikai technikus - 1212

    Elektronika és elektrotechnika ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

    Az elektronikai technikus a gyártó és a kiszolgáló ágazatok elektronikai és elektrotechnikai szakembere. Alapvető feladatai közé tartozik az elektromos, valamint elektronikus berendezések, műszerek tervezése, gyártása, összeszerelése, mérése, javítása és karbantartása. Ismeri és alkalmazza a villamos biztonságtechnikai, illetőleg a korszerű ESD (elektrosztatikus kisülés elleni) védelmi előírásokat.

    KOMPETENCIAELVÁRÁS

    Logikai képesség, jó szemmérték, tér- és színlátás, kézügyesség, problémamegoldó képesség, csapatmunka. Komplex elektronikai áramkörökben módszeres hibakereséssel behatárolja, cseréli a hibás áramköri egységeket, elemeket.

    Ajánlott mindazon fiatalok számára, akiket egyaránt vonz a számítástechnika és a gépek, berendezések működése, irányítása, így például a hang- és fénytechnika. A képzést elvégzők keresett szakemberek a munkaerő-piacon, de találó választás szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására nyitott fiatalok számára is.

    A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

    • ellenőrzi a villamos alkatrészek paramétereit, elvégzi a mechanikai és finommechanikai szereléseket;
    • alkalmazza a diagnosztikai és konfigurációs teszt-és segédprogramokat, értelmezi a számítógépes mérési eredményeket;
    • számítógéppel irányított mérő, ellenőrző és gyártó eszközöket használ és programoz; elektrotechnikai, elektronikai számításokat végez;

    Tájékoztatónk letölthető ITT (pdf)

    Ösztöndíjak az új szakképzési rendszerben

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Karrier - Igazgató

    Karrier - Igazgató

    A Vas Vármegyei Szakképzési Centrum a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 46. § (3) – (4) bekezdése alapján pályázatot hirdet a Vas Vármegyei SZC Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium igazgató (intézményvezető) beosztásának ellátására.

    2024. márc. 27.


    admin

    Kiállítás - Hajnal Hasadás

    Kiállítás - Hajnal Hasadás

    A Puskás Galéria újabb tárlatára, éppen a tavaszi ébredés napján került sor, éppen akkor, amikor az ember és természet ismét megújul, harmóniába kerül…

    2024. márc. 27.


    admin

    Győzelem az EötvösRun akadályfutó versenyen

    Győzelem az EötvösRun akadályfutó versenyen

    Szép sikert ért el csapatunk a 2024. március 21-én csütörtökön megrendezésre kerülő EötvösRun akadályfutó versenyen.

    2024. márc. 26.


    admin


    Partnereink

    SZC logo

    Vas Vármegyei Szakképzési Centrum


    Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium

    9700 Szombathely, Petőfi Sándor utca. 1.

    Telefon: +94/501-810; +36/20/503-4113

    E-mail: puskas677@ptszki.edu.hu

    OM azonosító: 203062/012


    2024Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium