SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203062/012 | 9700 Szombathely, Petőfi Sándor utca. 1.

Intézmény logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Projektek

2021 - Határtalanul

A HAT-20-02 Együttműködés középiskolák között program keretében iskolánk 2 pályázatot nyújtott be „Délvidéki várak – közös múltunk hajszálgyökerei nyomában”, valamint „Délvidéki tájakon a fenntarthatóság szellemében” címmel. Örömünkre mindkettő pályázatunkon nyertünk és a 2021/22-es tanév őszén el is kezdhettük projektünk megvalósítását.

Partneriskolánk a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, a szerbiai Topolyán.

A projektben összesen 50 diákunk vett részt az 5/13/A, 13/I, 9/A, 2/10/D, 2/10/E és 1/9/D osztályainkból. Kísérő tanárok: Bodó Judit, Gerölyné Pipics Enikő, Kovács Ferenc és Sándor Tamás voltak.

A pályázat előírásai szerint először előkészítő órát tartottunk, melyen megbeszéltük a határon túli magyar lakosság sorsát, a Vajdaság földrajzi elhelyezkedését, a Délvidék történelmét, az itt élő nemzetiségek keveredését, továbbá ismertettük a meglátogatandó helyszíneket.

Külhoni utazásunkra szeptember 20 24 között került sor.

  1. nap elsőként Szabadkán, a szerbiai magyarok kulturális központjában sétálva megálltunk Kosztolányi Dezső szobra előtt, majd a szecessziós épületek következtek, köztük a Zsinagóga, végül rácsodálkozva a Tanácsterem üvegablakaira, megtekintettük a Városházát. Ezt követően Palics monarchiabeli fürdővárosában fejeztük be napi programunkat.
  2. nap reggelén Zentára, a Vajdaság legmagyarabb városába utaztunk, felsétálva a Városháza tornyába, majd kilátójába, az 1697-es zentai csatára emlékeztünk.

E napunk legfontosabb programjaként a pandémia miatt a topolyai tónál találkoztunk partneriskolánkkal. Itt kezdtük el a közös projektjeink, a galambóci és a szendrői vár makettjének, a honlapunkra felkerülő kvíznek a megtervezését, majd egy izgalmas focimeccs során mérték össze diákjaink ügyességüket az Akadémia műfüves pályáján.

E mozgalmas napunk délutánján törökbecsei megálló következett a Hungária-szobornál és a Tájházban, majd Óbecsén a Than emlékházban időztünk, végül megnézzük a Türr István tervei alapján készült zsilipet.

  1. nap a szerb fővárosba, Belgrádba utaztunk, ahol a Száva és a Duna összefolyása fölé épült egykori Nándorfehérvári várban sétálva feleleveníttettük a nándorfehérvári csatáról tanultakat és iskolánk címerével ellátott koszorút helyeztünk el az 1456-os diadal emlékkövénél.
  2. nap első programjaként Jókai Arany embere nyomában a Vaskapu-szorosban hajóztunk, rácsodálkozva a Duna hol tóvá duzzadó, hol egészen elkeskenyedő, sziklákkal övezett látványába, majd az al-dunai török elleni végvári láncolat részénél, Galambóc váránál szakítottuk meg utunkat. Szerbia legnagyobb középkori várát, a szendrői várát esti pompájában „hódítottuk meg.”
  3. nap, hazautazásunkkor került sor a magyar történelemhez szorosan kötődő péterváradi vár, katonapolitikai súlyánál fogva egykor a „Duna Gibraltárjának" nevezett hatalmas erődítmény megtekintésére. Majd Újvidéken, a Vajdaság fővárosában sétálva, a „magyar” templomban egy helyi esküvő részesei is lehettünk. Kirándulásunkat így keretbe foglalta a szabadkai Városháza és a szintén Zsolnay-cserepekkel borított Újvidéki katolikus székesegyház épületének varázsa.

Alig hazaérkezésünk után, a következő héten ismét találkoztunk partneriskolánk diákjaival, valamint az őket kísérő kollégákkal. A helyszínünket itthon is kihelyeztük, a Csónakázó-tónál bonyolítottunk le vegyes csoportokban egy országismereti vetélkedőt. Utána a diákok kívánságára egy foci visszavágóra került sor, melyet a Haladás Sportkomplexum műfüves pályáján bonyolíthattunk le. Közben elkészültek a közös termékek: Galambóc várának makettje, a szendrői vár lézerlenyomata, online kvíz, valamint tablók a kirándulásról és híres délvidéki személyekről. Jelen együttműködésünk zárásaként, a topolyai csoport hazaindulása napján egy fotókiállítást rendeztünk útiélményeinkből.

A projekt zárásaként végül értékelő órát tartottunk, melyen diákszemmel hallgattuk meg diasor kíséretében a Határtalanul programunk összegzését, kitűzött céljaink teljesülését.

Gerölyné Pipics Enikő projektvezető

Képválogatásunk facebookon: ITT MEGTEKINTHETŐ

Délvidéki kvíz: ONLINE KVÍZÜNK ITT ELÉRHETŐ

GALÉRIA

Határtalanul Délvidéken

hatartalanul_2021_001.jpg
hatartalanul_2021_002.jpg
hatartalanul_2021_003.jpg

Partnereink

SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum


Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium

9700 Szombathely, Petőfi Sándor utca. 1.

Telefon: +94/501-810; +36/20/503-4113

E-mail: puskas677@ptszki.edu.hu

OM azonosító: 203062/012


2024Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium